Search
Generic filters

Údržba dřevěných, vinylových a laminátových podlah. Údržba WPC teras.

ÚDRŽBA DŘEVĚNÝCH PODLAH

 Údržba dřevěné podlahy není nic složitého

Lidé si váží dřevěných podlah díky jejich ryzí povaze. Dřevo, coby skutečný produkt přírody, je odolný vůči opotřebení, a pokud je o něj dobře postaráno, tak vydrží opravdu velmi dlouhou dobu. Prevence je nejlepší údržbou a pravidelný úklid je základem.

Naše tipy

  • Zastavte špínu u vstupních dveří. Umístěte na obě strany vstupních dveří rohožky, stejně tak jako pod věšák, abyste zabránily tomu, aby se do místnosti dostaly kamínky a voda.
  • Jakékoliv brusné nečistoty musí být z podlahy odstraněny.
  • Na nohy nábytku nalepte plstěné podložky, abyste předešli odření podlah.
  • Nechoďte po dřevěných podlahách na špičatých podpatcích.
  • Když uklízíte, nepoužívejte přílišné množství vody. Pokud z podlahy viditelná vlhkost nezmizí během několika vteřin, pak je množství použité vody rozhodně nadměrné. Rozlitou vodu z podlahy okamžitě setřete.
  • Skvrny odstraňujte, dokud jsou čerstvé, a to buď vodou či jemným prostředkem na čištění, a poté podlahu vysušte.
  • Podlahu v žádném případě nedrhněte žádnými tvrdými kartáči.
  • Pro každodenní údržbu postačí podlahu vysát či vytřít téměř suchým hadrem. Povrch podlahy tak udržíte čistý bez žádných viditelných skvrn

Blog3 A Interior

Lakovaná dřevěná podlaha

Pokud zakoupíte dřevěnou podlahu s lakovaným povrchem od Berger&Partners, vždy Vám předáme i informace o tom, jak daný povrch nejlépe udržovat a jaké čistící prostředky používat.

Obecně platí, že běžné čistění by mělo být prováděno nasucho za pomoci vysavače či suchého mopu. Pokud budete vytírat, je třeba používat vhodný čistící prostředek v příslušné koncentraci s teplou vodou. Pouze vlhkým, ne mokrým mopem. Jednou do roka též můžete použít speciální „refresher“, tj. přípravek, který obnoví barvu podlahy a dodá jí matný lesk odpuzující nečistoty.

 

Olejovaná dřevěná podlaha

Při zakoupení dřevěné podlahy s olejovaným povrchem od Berger&Partners od nás obdržíte podrobné instrukce a doporučení, případně Vás již i vybavíme udržovacím balíčkem.

Na trhu jsou k dostání jednak běžné čistící prostředky na dřevěné podlahy s olejovaným povrchem na každodenní čištění či běžnou údržbu. Dále též můžete využít voskové emulze určené pro údržbu, regeneraci a prodloužení životnosti povrchu olejovaných povrch. Tato emulze vytváří ochranný voskový mikrofilm. Pro oživení povrchu podlahu můžete využít refresh oleje či spreje určené pro povrchy ošetřené oleji. Tyto prostředky lze použít i k přeolejování po pokládce, kdy kupříkladu díky stavebnímu prachu a provozu olejovaný povrch zmatněl.

Vždy doporučujeme dodržovat návod od výrobce. Obecně platí, že nejdříve odstraníte vysavačem či suchým mopem volný prach a nečistoty z podlahy. Pro mokré čištění použijete doporučené množství prostředku s teplovou vodou a podlahu vytřete mírně vlhkým, ne mokrým mopem a necháte oschnout.

Pro lokální opravy povrchu využijte opravné sady, které Vám pomohou odstranit škrábance na povrchu podlahy.

Větší opravu či obnovu olejovaných povrchů anebo lakovaných povrch doporučujeme přenechat odborníkům.

 

 

ÚDRŽBA VINYLOVÝCH PODLAH

 

Naše tipy:

  • Doporučujeme používat rohožky u vstupu do bytu či do domu. Brusné nečistoty, jako je například písek či drobné kamínky, mohou poškodit povrch podlahy.
  • Na nohy nábytku též doporučujeme používat plastové podložky, či podložky z nerez ocele, na kterých se tak neuchycuje špína. Kancelářské židle by měly mít měkká kolečka.
  • Namísto čištění namokro, doporučujeme používat suché metody. Jsou jednak mnohem šetrnější k životnímu prostředí, a jednak jsou méně nákladné.

Pravidelný úklid / údržba

Frekvence úklidu a údržby závisí na prostředí, ve kterém se podlaha nachází.

Suché čištění

Používejte suchý mop s mikrovláknem, či vysavač.

Mokré čištění

Pokud je potřeba, použijte vlhký mop. Doporučujeme čistící prostředek Pergo na vinylové podlahy a Pergo mop s mikrovláknem. Čistící prostředek přimíchejte do teplé vody a vytřete mopem. Mop s mikrovláknem snižuje potřebu vody a chemikálií.

Pravidelný úklid/ úklid po instalaci

Zameťte, vysajte či vytřete, abyste se zbavili prachu a nečistot. Vytřete podlahu mopem s mikrovláknem a teplou vodou s čistícím prostředkem Pergo na vinylové podlahy. Nečistěte najednou podlahu větší než 15-20 m2 najednou. Podlahu pořádně vytřete, a poté dosucha otřete.

Odstraňování skvrn a stop po gumě

Skvrny a stopy po gumě se z podlahy odstraní čistým mopem, hadrem či houbičkou, která nemá žádné brusné plochy. Použijte čistící prostředek Pergo na vinylové podlahy. Čistící prostředek nechte na skvrnu působit (neřeďte). Poté setřete vodou. Nenechávejte skvrny na podlaze dlouho. Čím déle skvrny na podlaze necháte, tím těžší je bude po čase odstranit.

 

Blog3 B Allround cleaner Pergo 

 

ÚDRŽBA LAMINÁTOVÝCH PODLAH PERGO

 

Jednou z výhod, které poskytují podlahy Pergo, je jejich snadná údržba a čištění. Máme v nabídce řadu čistících prostředků, které byly vyvinuty speciálně pro laminátové podlahy. Dodržováním následujících jednoduchých pokynů prodloužíte životnost vašich podlah.

Běžné čištění

Nečistoty a prach z podlahy vysajte nebo zameťte. V případě potřeby podlahy otřete vlhkým mopem.

Odstraňování běžných skvrn:

  1. Čisticí prostředek PERGO naneste přímo na skvrnu.
  2. Nechejte přípravek několik minut působit.
  3. Poté podlahu očistěte vlhkým mopem (použijte pouze vodu).

Laminátovou podlahu PERGO nevoskujte ani neleštěte. Nikdy ji nečistěte drátěnkou nebo jinými brusnými materiály, které mohou povrch poškodit.

Některé povrchy vyžadují speciální techniky čištění. Máte-li jeden ze zde uvedených povrchů PERGO, postupujte podle příslušných pokynů.

Matný povrch

Nečistoty zpravidla rády přilínají na matné povrchy. Proto doporučujeme pravidelné čištění celé plochy podlahy čisticím přípravkem, ideálně od PERGO, který odstraní i přilepené nečistoty. Použijete-li příliš velké množství čisticího přípravku nebo nesprávný typ přípravku, např. mýdlo, může se na podlaze vytvořit mastná vrstva. Tuto vrstvu odstraníte nastříkáním dostatečného množství přípravku ve spreji na celou plochu podlahy. Přípravek po několika minutách nečistotu a mastnotu rozpustí. Poté otřete podlahu nejdříve vlhkým a pak suchým mopem. Tento postup opakujte, dokud se nečistota nebo mastná vrstva neodstraní.

Lesklý povrch

Na lesklém povrchu jsou často viditelné skvrny, které zanechává voda. Proto po vytření vlhkým mopem podlahu vždy vytírejte i mopem suchým.

Podlahy se zkosenými hranami

Tyto podlahy jsou citlivější na vodu, protože ta se může ve zkosených částech hromadit. Nikdy je nečistěte mokrým mopem. Pravidelně je otírejte mírně navlhčeným mopem (řádně vyždímaným). Vždy se však ujistěte, že voda nezůstává ve zkosených hranách. Podlahu po každém čištění důkladně osušte.

 

Návod na odstraňování skvrn

Typ skvrny Postup
Čokoláda, mastnota, džus a alkoholické nápoje Teplá voda a PERGO přípravek na čistění laminátových podlah.
Dehet, pastelky, rtěnka, krém na boty, inkoust, uhlík, lak na nehty nebo cigarety Metylalkohol, aceton nebo rozpouštědla běžně používaná v domácnostech, technický benzin
Vosk a žvýkačky Nechejte ztvrdnout a poté seškrabejte.

 

 

Údržba WPC teras

Naše WPC terasy vyžadují minimální údržbu. Nicméně pravidelným čištěním si zajistíte krásnou terasu po dlouhá léta.

Doporučujeme, abyste zabránili nečistotám, aby se usazovaly mezi prkny teras. Nahromaděné nečistoty mohou zabránit cirkulaci vzduchu. Tím dojde k hromadění vlhkosti pod terasou a případné škodě.

Terasu dvakrát ročně umyjte mýdlovou vodou. Pokud je velmi znečištěna, použijte tlakový přístroj na čištění. Maximální tlak vody je 80 barů a hlavice trysky by měla být alespoň 20 cm od terasy. Vodu stříkejte po délce terasy.

Pokud se Vám vylije víno, olej, čas, káva, džus atd., terasu co nejdříve opláchněte vodou, či čisticím prostředkem. Nenechávejte rozlité nápoje či jídlo na povrchu terasy dlouho, abyste se vyhnuli případným tmavým skvrnám. Pokud k nim však dojde, můžete je odstranit jemným brusným papírem. Plná WPC prkna, která máme v nabídce, můžete i přebrousit.

Nepoužívejte na čištění terasy ředidla – mohla by poškodit povrch!

 

Blog3 C terass

Sdílet článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Související články

SHOWROOM BUDE UZAVŘEN OD 21.3. – 8.4. Z DŮVODU PRACOVNÍ CESTY DO ASIE. PROSÍME O KONTAKT NA EMAIL info@bergerpartners.cz . NEBUDEME V TOMTO OBDOBÍ NA TELEFONU. DĚKUJEME PĚKNĚ ZA POCHOPENÍ.