Search
Generic filters

Přejete si mít dřevěnou podlahu a podlahové topení?

Není třeba se bát kombinace dřevěné podlahy a podlahového topení. Nicméně je třeba zvolit vhodnou dřevěnou podlahu a vhodné podlahové topení.

Kvalitní dřevěné podlahy jsou uzpůsobené pro použití v kombinaci s nízkoteplotním teplovodním podlahovým vytápěním. Nevyhnutelným předpokladem pro bezproblémové použití a funkčnost podlahy je však správné provedení podlahového topení, provedení nátopných zkoušek v souladu s normami a dodržení podmínek správného technologického postupu při pokládce dřevěné podlahy.

Začněme výběrem dřevěné podlahy

 

V naší nabídce naleznete speciálně konstruované dvouvrstvé dřevěné dubové podlahy o síle 10/12/13 mm, které mají tepelný odpor R 0,10-0,12 m2K/W, a třívrstvé dřevěné dubové podlahy o síle 15 mm, které mají tepelný odpor R 0, 9 – 0,13 m2K/W. Obecně platí, že abychom zajistili efektivní vytápění místnosti, je třeba nepřekročit hodnoty 0,18 m2K/W2.

Některé dřeviny jsou vhodnější pro použití s podlahovým vytápěním než jiné. Zastavte se za námi na prodejně, rádi Vás provedeme naší nabídkou podlah a probereme s Vámi Vaše požadavky.

 

Po instalaci topení a vylití potěru

Po instalaci topení a vylití potěru je potřeba nechat litou vrstvu dostatečně vyschnout. Kdybyste zatopili do čerstvého potěru, způsobili byste v něm trhliny a další vady. Litému povrchu se také musí odstranit povrchová vrstva – sintr (šlem). Proto je důležité mít dostatečnou časovou rezervu na vysychání a neuspěchat celý postup.

První zátop

Obecně platí následující, nicméně dodržujte pokyny uvedené dodavatelem/výrobcem Vašeho podlahového vytápění. Vytápět se začíná teplotou odpovídající povrchové teplotě potěru (min. 15 °C), která se postupně zvyšuje max. o 5 až 10 °C za 24 hodin až k dosažení maximální teploty topného media. Tato maximální teplota činí u anhydritového potěru 45 °C, u cementového potěru 55 °C a musí být poté udržena nejméně 5 dní. Ochlazování musí probíhat opět plynule max. o 10 °C denně. Během zahřívání a ochlazování je potřeba prostory odvětrávat, ale zabránit průvanu.

Dále je třeba nechat podlahu nejméně tři dny vychladnout a poté provést ještě jeden topící cyklus: po skocích 10 °C denně zatopit až na průběžnou teplotu, která se drží po dobu 24 hodin a poté se po stejných skocích ubírá.

NECHTE SI VYSTAVIT PROTOKOL O NÁTOPNÉ ZKOUŠCE. Pokud se během nátopné zkoušky projeví závady na topení, musí se po jejich odstranění zkouška opakovat.

  Blog1 A floorheating

Před pokládkou

Nerovnou podkladovou vrstvu s tolerancemi většími než 2mm na 2m délky, je nutné před pokládáním vytmelit, zbrousit nebo vyrovnat odpovídajícím materiálem. Je nutná kontrola zbytkové vlhkosti. Maximální vlhkost cementové mazaniny nesmí překročit 2 CM-% a při podlahovém vytápění 1,8 CM-%. Anhydritová mazanina musí mít vlhkost 0,3 CM-% a dřevotřískové desky: 5 až 12 % hmotnostních.

Pokládka

Dvouvrstvé dřevěné podlahy, které jsou ideální pro využití s podlahovým vytápěním, se na podklad vždy lepí! Doporučujeme použít kvalitní elastické lepidlo, které bude mít možnost pracovat se dřevem.

 

Pro pokládání je nutná teplota mazaniny ca. 15 – 18°C. Po ukončení pokládacích prací by se tato teplota po tři dny neměla změnit (doba vytvrdnutí lepidla).

V místnostech, kde je položena dřevěná podlaha, doporučujeme udržovat relativní vzdušnou vlhkost v rozmezí 50 – 60%. Je potřeba tyto podmínky dodržet už i během pokládky! V případě potřeby je nutno prostor opatřit větracím, topícím nebo zvlhčovacím zařízením.

DŮLEŽITÉ: Povrchová teplota podlahy by na žádném místě neměla překročit 27°C.

Blog1 B floor gluing

Sdílet článek:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Související články